foto: http://www.hongkiat.com/
sâmbătă, 31 octombrie 2009
DigiTerra Explorer
DigiTerra Explorer este o aplicaţie eficientă pentru colectarea şi prelucrarea datelor geografice, pe teren şi în birou. Este posibilă înregistrarea, editarea şi interpretarea datelor geografice şi afişarea datelor atribut (descriptive) aferente. Cu ajutorul ei se poate înregistra pe teren o mare cantitate de date cartografice digitale şi de date atribut.
Măsurătorile GPS se execută direct, în timp real în Sistemul Stereografic 1970, proiectat în planul hărţii, dar aplicaţia face posibilă şi alegerea unor alte sisteme de referinţă internaţionale (UTM, WGS-84 …), respectiv se pot defini şi proiecţii cu parametri locali.
DigiTerra Explorer version 6 asigura compatibilitatea cu produsele Topcon GMS-2, GMS-2 Pro si GRS-1 in urma acordului partilor.
Detalii: DigiTerra
Monument in Adelaide - Australia
Adelaide - Australia: monument ridicat pentru a celebra pe col. William Light, topograful sef al Australiei de Sud in 1837.
detalii: http://www.touradelaide.com/
Google Maps Navigation
Google lanseaza o nouă aplicaţie pentru Android 2.0, denumită Google Maps Navigation, care va oferi posesorilor de telefoane mobile cu GPS indicaţii după hărţile Google.
Google Maps este o aplicaţie gratuită de cartografiere cu ajutorul căreia se pot vedea şosele de pe tot globul, sensuri de circulaţie, informaţii din trafic etc. Google Maps Navigation va funcţiona numai pe telefoanele mobile care suportă sistemul de operare Android 2.0 şi care au un receptor GPS. Reprezentanţii Google au anunţat că primul telefon care va avea integrată aplicaţia este Motorola Droid, fiind in colaborare şi cu Apple pentru a introduce aplicaţia pe telefoanele iPhone.
Acces la serviciile Google, Search şi Maps, inclusiv Google Street View. Integrare live cu datele de trafic, informatii privind benzinarii, restaurante sau alte puncte de interes. Serviciul de recunoastere vocala se anunta impresionant.
Detalii: Google
vineri, 30 octombrie 2009
joi, 29 octombrie 2009
Vidmap
Vidmap permite utilizatorilor să creeze hărţi care lucrează în tandem cu video online, afişeaza dinamic locaţia.
Procesul de a crea o harta este surprinzator de simplu: se încarca un video pe Vidmap sau unul deja gazduit pe YouTube şi se plaseaza markeri pe harta. Rezultatul este o harta la care s-a adăugat un layer cu traseul de strabatut, sincronizat cu video.
Berlin - Poarta Brandenburg
Suzuka 2006 - Michael Schumacher
Procesul de a crea o harta este surprinzator de simplu: se încarca un video pe Vidmap sau unul deja gazduit pe YouTube şi se plaseaza markeri pe harta. Rezultatul este o harta la care s-a adăugat un layer cu traseul de strabatut, sincronizat cu video.
Berlin - Poarta Brandenburg
Suzuka 2006 - Michael Schumacher
Fotografie aeriana cu 60$
O echipa de amatori din Spania a reusit sa execute fotografii aeriene de o calitate surprinzatoare utilizand un aparat foto de numai 60$, Nikon Coolpix L10.
Cartocacoethes - boala profesionala?!
"Cartocacoethes" este, aparent, nevoia incontrolabilă de a vedea hărţi peste tot, în toate. Este o varianta derivata din apophenia - experienţa de a vedea modele de date lipsite de sens sau aleatoare in ceeace ne inconjoara.
Sa amintim aici si termenul pareidolia, utilizat pentru oamenii care vad lucruri semnificative în structura aleatoare (de exemplu, aparitie Fecioara Maria, Iisus etc).
Conform unor specialisti, harta de la Çatalhöyük, datând din 6200 î.Hr., ar fi rezultatul acestei "maladii" si se pune la îndoială definirea ei ca fiind una dintre cele mai vechi hărţi existente.
Literatura prezinta numeroase harti detectate in alimente, in nori, in baltoace etc.vezi: StrangeMaps
Asterix si Obelix - 50 ani
Google marcheaza cea de-a 50-a aniversare pentru Asterix si Obelix printr-un logo special.
Aventurile lui Asterix este o serie de benzi desenate franceze scrise de René Goscinny şi ilustrată de Albert Uderzo. Prima serie a apărut în limba franceză, în revista Pilote la 29 octombrie 1959.
miercuri, 28 octombrie 2009
Lansare racheta test Ares I-X
Ares I-X face parte din noua generaţie de rachete conceputa pentru a transporta în spaţiu capsulele Orion, ce vor înlocui actualele navete spaţiale americane, asigurând zboruri cu echipaj uman spre Staţia Spaţială Internaţională şi, potrivit noului program spaţial Constellation, Orion îi va duce pe astronauţii americani înapoi pe Lună şi chiar spre Marte.
Detalii: http://www.nasa.gov/
Microsoft Photosynth
Microsoft Photosynth permite utilizatorilor sa construiasca spatii tridimensionabile navigabile din fotografii 2D.
Detalii: http://photosynth.net/
Prin Bucuresti - anii 70'-80'
Fotografii realizate de Hans Oerlemans (Olanda) - detalii http://tramclub.org/
marți, 27 octombrie 2009
Puzzle de la National Geographic
Pentru momentele de relaxare puteti incerca un puzzle tematic din cele 23 modele de la National Geographic.
Stephen Wiltshire - camera foto vie
Stephen Wiltshire a fost diagnosticat cu autism la 3 ani, cand parintii l-au dus la medic, alarmati ca nu incepuse sa vorbeasca. A crescut intr-o scoala speciala, unde i s-a descoperit talentul si a fost invatat sa comunice prin desen. A urmat Scoala de Arta de la Londra, iar lucrarile lui sunt foarte apreciate.
Supranumit si "camera foto vie" el are o memorie fotografica extraordinara. Face un tur cu elicopterul deasupra unui oras si apoi deseneaza in detaliu panorama unei metropole.
TOKYO
MADRID
luni, 26 octombrie 2009
Cum se deschide un lacat performant
Atentie la ce produse utilizati... Este posibil ca un lacat ieftin sa fie mai sigur!
Meridianul Greenwich
În octombrie 1884, la Washington DC, 41 astronomi şi reprezentanţi din 25 de ţări s-au adunat pentru Conferinta Internationala Meridian pentru a recomanda un meridian comun pentru geografie şi cursele nautice care sa fie acceptat de toate părţile implicate.
Premiul de longitudine 0º a fost castigat de Greenwich, printr-un vot de 22 la unul, cu San Domingo împotriva iar Franţa şi Brazilia s-au abţinut.
Meteorit in Letonia - o farsa!
Autorităţile din Letonia au izolat perimetrul din jurul unui crater format de prăbuşirea unui obiect neidentificat, cel mai probabil un meteorit, cazut pe 25 octombrie în apropiere de Mazsalaca, în districtul Valemiera.
În urma căderii s-a format un crater lat de 20 de metri şi adânc de 10 metri, fără ca vreo persoană să fie rănită.
sursa: Gandul
Update 27 octombrie: O companie letonă de telecomunicaţii a recunoscut luni că a înscenat căderea meteoritului lângă localitatea Mazsalaca, cu scopul de a "inspira Letonia" şi pentru ca presa internaţională să scrie şi altfel de ştiri despre această ţară, în afară de cele despre criza economică, anunţă AFP.Un purtător de cuvânt al firmei a declarat şi că va rambursa toate cheltuielile efectuate de autorităţi pentru investiarea evenimentului, estimate la o valoare de 2.800 de euro
Harta - dispunerea trupelor in Afganistan
View Afghanistan Troop Deployment in format mare
Trupele din Romania sunt dispuse in Zabul.
via: The Agenda Blogs
SuperGIS Desktop
SuperGIS Desktop este instrument de lucru puternic pentru editare, interogari, gestionarea si analiza informaţiilor spaţiale.
Programul este uşor de manipulat, chiar şi pentru utilizatorii fara pregatire. Pentru utilizatorii avansaţi, ei pot folosi instrumente add-on pentru analize avansate, cum ar fi topologie, 3D, analiză de reţea, statistici spaţiale, analiză a biodiversităţii, informaţii spaţiale, funcţii GPS, de gestionare a datelor.
Versiune demo pentru 30 zile.
Detalii: http://www.supergeotek.com/
Carto's Magic Maps - cartografie in jocuri
Carto's Magic Maps este un joc online pentru toate vârstele, aventurile lui Wiglington şi Wenks - doi exploratori curajoşi, şobolani de apă din Anglia - fiind atractive.
Ei merg în căutarea unei serii de hărţi magice care să permită călătoria în inapoi in timp, in viitor sau chiar in spatiul cosmic. Calatoriile in 50 de etape pe 6 continente impresioneaza prin grafica hartilor speciale, o cartografie misterioasa.
vezi: cartosmagicmaps
Street View Trike
Pentru a pune la dispozitia utilizatorilor imagini din locuri interesante, greu accesibile cu masina, cei de la Google au creat Street View Trike: o capodoperă mecanică - tricicleta, un aparat de fotografiat View si un ciclist foarte atletic.
El poate fi vazut prin parcuri, campusuri universitare, mall-uri, gradini zoologice, terenuri de golf, stadioane etc.
Prin sondaj se aleg pana pe 28 octombrie 2009 cele mai atractive locatii.
Locatii: Legoland California, Arastradero Open Preserve
duminică, 25 octombrie 2009
1893 - primul laptop din lume
In 1893, o publicaţie numită The Manufacturer and Builder anunta aparitia unei maşini de scris portabile care ar putea "să fie uşor de utilizat in poala, pe birou, pe tren, pe scurt, oriunde".
via io9
Cities of Earth 3D - screensaver
Download: Screenomania
Pentru a adauga un nou oras in lista este necesar sa urmati instructiunile de aici.
De exemplu, pentru Bucuresti se adauga in C:\Program Files\Cities of Earth un fisier cities.txt ce contine:
Bucharest;Romania;1.85;44.44;26.10;E. Europe Standard Time;
Un monument special
Surveyor's Monument - Lakeshore Drive in Regina's Wascana Centre - Canada
Detalii: http://www.slsa.sk.ca/monument.htm
sâmbătă, 24 octombrie 2009
3D High Resolution Digital Map
Harta 3D high resolution - campus Stevens Institute of Technology, Hoboken NJ
Trimble PCS900 Paving Control System
Trimble PCS900 Paving Control System este un nou sistem automat de control 3D, care poate îmbunătăţi în mod semnificativ productivitatea de pavare sau reabilitare a suprafetelor rutiere, aeroportuare prin corelarea în mod direct cu proiectul. Rezultatul este o suprafaţă foarte netedă, productivitate mai mare şi economie de materiale.
Detalii: aici
vineri, 23 octombrie 2009
joi, 22 octombrie 2009
ESRI - Mapping for Everyone
ESRI a lansat "Mapping for Everyone" care permite utilizatorilor să creeze gratuit hărţi cu instrumente GIS. Instrumentele acoperă o gamă largă de aplicatii, integrare harti in site-uri web, crearea de aplicatii web personalizate folosind API cu utilizare viewer 2D/3D pe desktop.
vezi: http://www.esri.com/software/mapping_for_everyone/Detalii: ESRI News