In decembrie 1944, Hiroo Onoda a fost trimis pe insula Lubang - Philippine cu misiunea de a aduna informatii si pentru a duce un razboi de gherila. Dupa cateva luni, insula a fost cucerita de catre trupele americane si Onoda s-a retras pe dealurile din jungla, impreuna cu alti trei soldati.
Timp de 30 ani, Onoda si soldatii sai au furat orez, imbracaminte, animale, au dat foc la recolte. In toată această gherila, se pare ca au ucis aproximativ 30 de localnici, au ranit în jur de o suta dintre ei, s-au angajat in lupte cu politia (unul din soldati, Kinshichi Kozuka, a murit in timpul unei confruntari cu politia, in 1972).
In ciuda eforturilor facute să-l convinga sa se predea (prin pliante, ziare si chiar scrisori sau mesaje audio de la prieteni si rude), Hiroo Onoda a refuzat sa creada ca razboiul s-a terminat.
In februarie 1974, Norio Suzuki, un tanar japonez, a plecat in Philippine pentru a-l căuta pe celebrul soldat. El a reusit sa-l gaseasca pe Onoda, s-au intalnit si au devenit prieteni. Suzuki i-a explicat ca razboiul s-a incheiat de mult timp si Onoda a fost de acord sa se predea numai in cazul in care primeste ordin de la unul dintre comandantii sai.
Suzuki, intors în Japonia, a reusit cu ajutorul autoritătilor sa-l gaseasca pe maiorul Yoshimi Taniguchi, vechiul comandant. Acesta s-a declarat de acord sa se intalneasca cu Onoda.
Pe 9 martie 1974, imbracat in vechea uniforma, echipat cu sabia lui, cu pusca Arisaka, încă în stare bună, cu munitii si grenade Onoda a acceptat incheierea razboiului si s-a predat.
Pentru a fi repatriat, Onoda a fost gratiat pentru actele sale de la presedintele filipinez Ferdinand Marcos.
Intors acasă, el a fost primit ca un erou, şi-a publicat memoriile intr-un volum de succes. Niciodata nu a reusit sa se adapteze la viata moderna in Japonia si, dupa numai un an in Japonia, s-a mutat în Brazilia, unde a devenit fermier si s-a casatorit in 1976.
El are in prezent 87 ani si locuieste in Japonia si Brazilia.
via muza-chan
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu